قبل از اینکه روش تمرین تست زماندار در خانه را برایتان توضیح دهیم، میخواهیم در مورد فواید تست زماندار نکاتی را یادآوری کنیم:
الف – فواید تست زماندار
تمرین «تست زماندار»دو مزیت بسیار مؤثر دارد:
۱- افزایش سرعت: دوندهای را تصور کنید که در حال تمرین برای شرکت در مسابقات سرعتی است. اگر این تمرینات، بدون در نظر گرفتن عامل زمان انجام شود، سرعت دونده افزایش نخواهد یافت، اما اگر این دونده در هر بار تمرین، زمان دویدن خود را ثبت کند، میتواند آنرا افزایش دهد؛ یعنی در تمرین بعدی سعی میکند تا سریعتر بدود. «تست زماندار»سبب میشود تا شما تلاش کنید سریعتر تست بزنید و این مساله، سبب افزایش سرعت شما خواهد شد.
۲- افزایش قدرت تنظیم وقت: برخی از داوطلبان بعد از شنیدن مزیت اول، اظهار بینیازی به تمرین کرده و میگویند: «من وقت اضافه هم میآورم.»اینگونه داوطلبان معمولاً در امتحانات بیدقتی میکنند؛ چون بسیار سریع به سؤالات پاسخ میدهند. زدن تست زماندار سبب میشود که شما به صورت تجربی بتوانید وقت خود را تنظیم کنید و البته دقت در تستزنی را نیز فراموش نکنید؛ درست مثل زمانی که میخواهید از خیابان عبور کنید؛ در این حالت، قطعاً نیازی به محاسبه شتاب خود، شتاب ماشینها و محاسبه نقطه برخورد ندارید و فقط با تجربه و احساس خود این کار را انجام میدهید. زدن تست زماندار، سبب میشود تا شما بتوانید در جلسه آزمون، وقت خود را تنظیم کنید؛ یعنی هم با سرعت و هم با دقت تست بزنید و نیازی به محاسبه نداشته باشید.
ب – شرایط تستزنی زماندار
شرایط و روش صحیح زدن تست زماندار در خانه را در پنج بخش بررسی میکنیم:
۱- حفظ تعادل تستزنی و اینکه بتوانیم در هفته از تمامی دروس تست زماندار بزنیم کار سادهای نیست؛ اما اگر هر روز، دروس مطالعه شده سه روز قبل را تست بزنیم، انجام این کار سبب خواهد شد تا اگر برنامه متعادلی داشته باشیمتستزنی ما هم متعادل شود.
۲- اگر تستزنی، برایتان دشوار نیست و به آن علاقهمند هستید، هر ساعتی را که تمایل دارید، به انجام این کار اختصاص دهید؛ اما اگر انجام این کار برایتان سخت است و در آن تعلل میکنید، آن را در زنگ مطالعات دوم (میان برنامه) خود قرار دهید.
۳- با توجه به اینکه کنکور، یک آزمون جامع است و ما باید در چند درس، زمان خود را کنترل کنیم، بنابراین، لازم است که در خانه هم، تمرین ما در چند درس (حداقل سه درس) باشد؛ به این ترتیب، علاوه بر کنترل زمان در چند درس، تمرین انتقال ذهنی از یک درس به درس دیگر،نیز صورت خواهد گرفت.
۴- علاوه بر عامل زمان، اضطراب ناشی از امتحان نیز بر روند پاسخگویی و نتیجهگیری ما تاثیر خواهد گذاشت؛ بنابراین، در آینده نزدیک بهتر است که زمان تستزنی خود را در خانه، به تدریج از زمان استاندارد کوتاهتر کنید. این موضوع، سبب جبران تاثیر عامل اضطراب در جلسه امتحان خواهد شد و آزمونتان را بیشتر به کنکور شبیه خواهد کرد.
۵- هدف از زدن تست زماندار، به دست آوردن افزایش سرعت و قدرت تنظیم وقت است؛ البته یادگیری نیز به صورت ناخودآگاه انجام خواهد شد، اما هدف، صرفاً یادگیری نیست و بهترین منابع برای انجام این کار، تستهای آزمونهای سراسری سالهای گذشته است. برای اینکه تستهای شما از یک مبحث و تکراری نباشد، بهتر است که در هر درس ۱۰ سؤال را به صورت تصادفی از قبل انتخاب کنید.
نکته مهم دیگری که شما باید در تمرینات تستزنی، به خصوص در زمان انجام تستهای سرعتی و زماندار به آن دقت کنید، این است در ابتدای دفترچه سؤالات آزمونها برای سؤالات هر درس، یک زمان پیشنهاد شده است. اگرچه این زمانها، مطابق با استانداردها و ویژگی هر درس، بهترین زمانهای ممکن برای پاسخگویی به سؤالات هستند، اما شما میتوانید با توجه به شناختی که از روحیات و تواناییهای خود دارید، زمانبندی مناسبی را برای تست زدن در جلسه آزمون در نظر بگیرید. برای انجام این کار حتماً قبل از آزمون و در زمانی که تستهای سرعتی و زماندار را در خانه تمرین میکنید، اقدام نمایید. یادتان باشد که برای اختصاص زمانی غیر از زمان پیشنهادی، حتماً تمرین داشته باشید تا سر جلسه آزمون، تمرکز خود را از دست ندهید یا عصبی و نگران نشوید.