وقتی یک دانش آموز برای کنکور آماده میشود، یکی از مواردی که باید حتماً آن را مدیریت کند روابط داوطلب با دوستان، خانواده و فامیل است. این روابط اگر مدیریت نشود و زمان مشخصی نداشته باشد، باعث میشود تا زمان و انرژی زیادی از داوطلب گرفته شود. شاید شما هم از جمله کسانی باشید که نمیتوانید به سادگی به دیگران «نه» بگویید، و به همین دلیل، قسمت عمدهای از وقت خود را صرف انجام کارهایی میکنید که به دلیل خجالت یا رودربایستی یا دلایل مشابه پذیرفتهاید. در چنین شرایطی، تلاش برای بهبود مهارت مدیریت روابط، باعث میشود تا شما وقت کمتری را صرف رابطه با دیگران یا انجام کارهایشان کنید.
برای روابط خود برنامه خاصی داشته باشید تا در این دوره مهم به لحاظ کمبود وقت ضرر نکنید. سعی کنید که از وقتهای استراحت خود، بخشی را برای دیدن دوستان و فامیل اختصاص دهید. برای گذراندن وقت با خانواده نیز وقتهای خاصی را در طول شبانه روز در نظر بگیرید. بعضی از داوطلبان عزیز گمان میکنند که در این دوره میتوانند به طور کلی با دوستان یا فامیل خود قطع رابطه کنند؛ اما در این زمینه اصلاً افراط و تفریط درست نیست. اگر وقتی را با خانواده یا دوستان خود بگذرانید یا در برخی از مهمانیها شرکت کنید، حتماً این موضوع در روحیه شما تاثیر مثبتی خواهد گذاشت؛ پس مدیریت روابط، بهترین شیوه کنترل این روابط است؛ به گونهای که به وقت و زمان شما صدمه نزند.
۸- مدیریت تلفن
امان از تلفن و موبایل و امان از کسانی که نمیتوانند مکالمات تلفنی خود را کنترل کنند و امان از افرادی که مدام در حال پیام دادن هستند!! بخصوص الان که ابزارهای ارتباط مجازی هم برای بسیاری از افراد جذابیت دارد و بخشی از وقت آنها در دنیای مجازی، صرف پیام دادن یا دیدن فیلم و عکس در آنها میشود. اگر میخواهید برای کنکور آماده شوید، حتماً باید تکلیف خود را از همین حالا با مکالمههای تلفنی و موبایل خود و دنیای مجازی مشخص کنید. سعی کنید دوستانتان را عادت دهید تا در دوره آمادگی برای کنکور، برای شما پیامک بزنند، و خودتان را عادت دهید که زمان خاصی را برای جواب دادن به تلفن و خواندن پیامها اختصاص دهید. نکته دیگر اینکه این مکالمات نباید تاثیر منفی بر ذهن شما در زمان مطالعه گذارد؛ یعنی وقتی درس میخوانید، فقط درس بخوانید، نه اینکه به اتفاقهای روزمره از جمله مکالمات تلفنی فکر کنید.
۹- مدیریت خواب و استراحت
وقتی شروع به مطالعه برای آمادگی در کنکور میکنید، حتماً سعی کنید که زمانی را بین ساعات مطالعه برای استراحت خود در نظر بگیرید یا ساعات خواب و بیداری خود را تنظیم کنید. بهترین زمان مطالعه از ساعت پنج صبح تا ساعت نه تا ده شب است؛ البته داوطلبانی وجود دارند که معمولاً شبخوان هستند و شبها یادگیری بهتری دارند. اگر میتوانید، سعی کنید تا صبحها درس خوانده و شبها را به استراحت بپردازید. نگران نباشید؛ زیرا بدن انسان در طی کمتر از یک ماه به اتفاقهای جدید عادت خواهد کرد؛ اما اگر نمیتوانید چنین شیوهای را به کار بگیرید، از شیوه قبلی برای مطالعه خود استفاده کنید.
۱۰- مدیریت احساسات
دوره آمادگی برای کنکور، دوره بسیار مهم و پر افت و خیزی است. شما در این دوره، در شرایط خاصی قرار میگیرید و ممکن است در زمانهایی خوب مطالعه کرده و گاهی نیز اصلاً نتوانید مطالعه کنید و خوب درس بخوانید؛ از طرف دیگر، گاهی ممکن است که شما به راحتی بتوانید به همه یا بیشتر تستها به خوبی پاسخ دهید و گاهی هم اصلاً نتوانید جواب تستها را بدهید و سرخورده و ناراحت شوید.
مهمترین نکته قابل یادآوری در چنین شرایطی، این است که شما احساسات خود را مدیریت کنید و به راحتی تسلیم شرایط بد نشده و افسرده نگردید. سعی کنید استرس نداشته باشید و در هر صورت، بسیار محکم و قوی، دوران آمادگی برای کنکور را پشت سر بگذارید. مدیریت احساسات و برخورد قوی با مسایل کنکور، بر آمادگی شما برای کنکور تاثیر مثبت خواهد گذاشت. اگر شما پر انرژی و با روحیه بالا باشید، مطمین باشید که یادگیریتان بهتر خواهد بود، و چون امیدوار هستید، راحتتر به هدف خود خواهید رسید؛ از طرف دیگر، ناامید شدن یا داشتن احساسات منفی درباره کنکور هم باعث کاهش توان و انرژی شما و دور شدن شما از اهدافتان خواهد شد.