وقتی وابسته به نتیجه هستید، تقلا میکنید تا به نتیجه مورد نظر برسید و تمام مدت نگران نتیجه هستید؛ نگران اینکه نکند به آنچه میخواهید نرسید و همۀ آرزوها و اهدافتان به باد رود؛ برای همین، بسیاری از اوقات حتی موقع مطالعه تمرکز ندارید و نگران «نکند»ها و «شاید»ها هستید؛ اما وقتی متعهد به نتیجه هستید، برایتان طی این مسیر مهم است؛ اینکه هدف را ببینید و برای رسیدن به آن، تلاش و کوشش لازم را بکنید، ولی در زندگیتان کلنجار نخواهید داشت؛ برای مثال، از اینکه یک روز درس نخواندید، عصبانی نخواهید شد و خودتان را شماتت نخواهید کرد یا دنبال بهانه و دلیل نخواهید گشت، بلکه به دنبال علت این کوتاهی و رفع آن برخواهید آمد؛ چون شما متعهد به طی کردن این مسیر به بهترین وجه هستید.
چنین فردی غر نمیزند و به فکر پیدا کردن راههای عجیب و غریبی نیست که بعضی از مؤسسات کنکوری پیشنهاد میدهند تا بتواند پاسخگوی سؤالهای آزمون سراسری باشد، و بدون شک، نتیجه بسیاری خوبی هم خواهد گرفت؛ چون آرامش خاطر دارد و از طی مسیر لذت میبرد و برای دانشی که کسب میکند، ارزش قایل است.
شاید تصور کنید که مطالعه در این مدت کوتاه، دیگر فایدهای ندارد، اما باید بدانید که همین چند روز نیز میتوانید، به جای گله و شکایت یا سیر کردن در رؤیاهای غیرواقعی، به واقعیت موجود تکیه کنید و با مرور آنچه تا کنون خواندهاید و تست زدن، خود را برای آزمون سراسری آمادهتر سازید تا نتیجهای بهتر کسب کنید.
یک برنامهریزی سبک و کارآمد داشته باشید
«برنامهریزی، شرط لازم برای موفقیت در کنکور است.» این حرف، تکراریترین جملهای است که کنکوریها در سال کنکورشان میشنوند و به قول معروف بعضیها با شنیدنش کهیر میزنند!
اما همۀ کنکوریها باید بدانند که اگر در این فرصت باقی مانده، برنامه درست و حسابی نداشته باشند، زحمتشان نتیجۀ لازم را نخواهد داد؛ زیرا تابستان قبل از شروع سال آخر دبیرستان، تعطیلات عید نوروز و این چند روز باقی مانده به کنکور، سه مقطع زمانی استراتژیک است و بیبرنامه بودن در هر یک از این سه مقطع، خطرناک است. در این روزهای آخر، به بهانۀ خستگی یکساله، زحماتتان را به باد ندهید؛ زیرا اگر در طول سال تحصیلی، یک روز را نمیتوانستید درس بخوانید، زمان برای جبران وجود داشت، اما اشتباه و کوتاهی در این روزها، غیرقابل جبران است؛ پس مانند یک ورزشکار حرفهای، که برای روزهای منتهی به مسابقۀ فینال، ذوق و شوق و تلاشی دو چندان دارد، شما نیز طبق برنامه و با جدیت در فضای درس و مطالعه باشید.
دقت کنید که این روزها نباید درس جدید بخوانید. هر قدر خواندهاید، دیگر بس است. اگر شما ۸۰ درصد از مباحث کنکور را با کیفیت ۱۰۰ درصد خوانده باشید، بهتر از داوطلبانی هستید که ۱۰۰ درصد مباحث کنکور را با کیفیت ۸۰ درصد خواندهاند؛ در واقع، ماه آخر، وقت جدید خوانی نیست، بلکه وقت دوباره خوانی است؛ فقط باید مرور کنید. اگر در طول سال، موقع درس خواندن و تست زدن، با علامت گذاری جلو رفته و مشخص کرده باشید که کجاها ضعفتان بیشتر است و کدام تستها را اشتباه زدهاید، کارتان ساده میشود. برای دوباره خوانی، میتوانید از مرور همان تستهای علامت زده استفاده کنید. دروس عمومی، به ویژه لغات ادبیات، زبان خارجی یا عربی و آیات درس معارف اسلامی را میتوانید در این فرصت باقی مانده دوره کنید.
ساعت خوابتان را منظم کنید
بعضی از شما داوطلبان، شبها و در زمان خلوتی خانه، عادت به درسخواندن دارید و بعضی درس خواندن در طول روز، به خصوص صبحها را ترجیح میدهید.
در هفتۀ پایانی، بهتر است که همۀ عادتها را کنار بگذارید و در یک ساعت مشخص بخوابید. پیشنهاد ما به شما این است که حدود ساعت ۱۰ تا ۱۱ شب حتماً بخوابید و حتی اگر خوابتان نمیآید دراز بکشید و با بستن چشمها به مغزتان استراحت دهید. بهتر است که صبحها ساعت ۶ صبح بیدار شوید؛ چون ۴۰ دقیقه طول میکشد تا سیستم اعصاب مرکزی شما آماده سرویسدهی شود؛ بنابراین، باید، ساعتی بیدار شوید که سیستم عصبی شما حداکثر یک ساعت زمان برای آماده شدن داشته باشد. این تمرین، تمرین خوبی است تا در روز آزمون، آماده و سرحال باشید.