«دست و دلم به درس خواندن نمیرود و هر چه میخواهم خودم را متقاعد کنم که باید درس بخوانم، نمیتوانم؛ چه کار کنم»؟ این جمله را ممکن است که شمار قابل ملاحظهای از داوطلبان در طی دوره آمادگی برای کنکور بگویند.
نداشتن انگیزه ممکن است که از همان ابتدا، یک داوطلب را از مطالعه بازدارد یا در طی دوران آمادگی، به دلایل مختلفی برای وی پیش آید و او را از ادامه مسیر ناامید سازد. به دلیل اینکه نداشتن انگیزه به صورت کوتاه مدت (از چند دقیقه گرفته تا چند روز و حتی چند ماه) برای مطالعه و آمادگی داوطلبان مشکل ایجاد میکند، در این سلسله از مقالات سعی میکنیم تا درباره نقش انگیزه در موفقیت و علل و زمینههای از بین رفتن و ایجاد آن در طول آمادگی برای کنکور، با شما صحبت کنیم.
۲ـ زبان گردانی کنید
وقتی شما دوستان متعددی دارید، دوستی را که به شما بیشتر شبیه است، عاطفه و روحیه شما را دارد و به زبان شما سخن میگوید، بیشتر دوست دارید و به حرفهایش بیشتر توجه میکنید، و حتی بیشتر او را به خاطر میسپارید. زبان کتاب، یک زبان عمومی و همگانی است و باید همچنین باشد. این شما هستید که باید پس از مطالعه، کتاب و متن، نمودار و فرمولها را به زبان خود بیان کنید. به این کار در اصطلاح، زبان گردانی گفته میشود.
زبان گردانی، یکی از اصول کلیدی در فرایند مطالعه و درس خواندن به شمار می رود. فقط کافی است که برای انجام این کار کمی حوصله به خرج دهید؛ به این ترتیب که پیچیده ترین مطالب علمی را، همین طور که مطالعه میکنید و جلو میروید، به زبان ساده، قابل فهم و بیان خوشایند خودتان برگردانید. از خود مثال بزنید و حتی آن متن را یک بار دیگر به زبان ساده خودتان بنویسید. این نکته مهم را خوب به خاطر داشته باشید که اگر بخواهید عیناً مطالب کتاب را بخوانید و حفظ کنید عملاً نمیتوانید یادگیری عمیقی داشته باشید؛ اما اگر با زبان گردانی مطالب را یاد بگیرید، خیلی راحتتر همه مطالب کتاب را بیان خواهید کرد و به خاطر خواهید سپرد.
۳ـ با کتاب شوخی کنید
وقتی تلویزیون تماشا میکنید یا با دوستتان صحبت میکنید، لبخندی بر لب دارید و راحتید؛ اما وقتی از کتاب و مطالعه صحبت میشود و به سراغ درسها میروید، جدی و محکم و اخمو میشوید. در روانشناسی حافظه و یادگیری گفته میشود: مطالبی که بار هیجانی بیشتری دارند، بیشتر در حافظه میمانند و بهتر به خاطر آورده میشوند؛ چرا که هیجان، علاقه، تمرکز و ورود مطلب به حافظه را راحتتر میکند.
برای یاد سپاری بهتر مطالب کتاب، مثال هایی مهیج، شادی آفرین و حتی خنده دار بزنید. این موضوع به علاقه و تمرکز شما کمک زیادی میکند؛ مثلاً بعد از اینکه خواندید الکترون در سیم حرکت میکند و به مقاومتی مثل لامپ برخورد میکند و لامپ را روشن می نماید، به زبان خودتان بگویید: موتور سوار (الکترون) در خیابانی خلوت (سیم) بسرعت حرکت میکند که ناگهان به دیواری (مقاومت) برخورد میکند و آن وقت احساس میکند که پروانهها دور سرش میچرخند (روشن میشود) ! هر چه میتوانید به سختترین مطالب کتاب، بار هیجانی مثبت بدهید و آن را بخوانید تا مطالب بهتر و بیشتر در ذهن شما بمانند. برای انجام این کار، مثالهای مهیج بزنید و آن چنان با کتاب، شاد و مهیج برخورد کنید که گویی به دوست داشتنیترین دوست خود رسیدهاید.