انجام کارهای ملالآور و خسته کننده، توانایی شما را برای تمرکز داشتن هنگام مطالعه کاهش داده و شما را در معرض حواسپرتی قرار میدهد. هنگامی که کاری کسالتبار را انجام میدهید، تقریباً هر چیز دیگری برایتان، جذابتر از انجام آن کار است. برای برخی از داوطلبان، مطالعه، به ویژه مطالعه دروسی خاص، خسته کننده و کسالتآور است و این موضوع باعث میشود تا در زمان مطالعه آن درسها، حواس پرتی بیشتر به سراغشان بیاید.
برای حل این مشکل میتوانید به خودتان پاداشهای کوچکی بدهید؛ برای مثال، پس از مطالعه مقدار یا فصل خاصی از درس، خوردن یک قهوه را به عنوان پاداش برای خود در نظر بگیرید. همچنین میتوانید زمانهایی را برای استراحت در میان مطالعه برای خود برنامهریزی کنید؛ برای مثال، ده دقیقه به آهنگهای مورد علاقه خود گوش دهید تا هم آرامش بیشتری کسب کنید و هم از حواس پرتی خود جلوگیری کنید؛
به علاوه، ممکن است درسی را که میخوانید برای شما سخت باشد یا اینکه در یادگیری مباحث آن با مشکل مواجه شوید. در چنین مواردی نیز خستگی به سراغ شما خواهد آمد و باعث حواسپرتیتان خواهد شد. برای رفع این مشکل سعی کنید از دوستان خود یا معلمانتان که میتوانند درس را به خوبی برای شما توضیح دهند، کمک بگیرید. آن وقت خواهید دید که چقدر خواندن و ادامه یادگیری، برایتان لذت بخش میشود.
۳- افکار مزاحم
افکار مزاحم میتواند تاثیری قوی بر روند مطالعه و تمرکز شما داشته باشد. ممکن است که افکار مزاحم مختلفی ذهن یک داوطلب کنکوری را از مطالعه باز دارد: از کارهای عقب افتاده گرفته تا زنگ زدن به یک دوست، از پیدا کردن یک جزوه تا افکار بد و آزار دهندهای که به شما نهیب میزند تلاشتان بیفایده است و رقبای شما زیاد و سرسخت هستند و ….
یک راه رها شدن از کارهای پیش پا افتادهای مانند تلفن زدن به یک دوست و مانند آن، که ذهن شما را درگیر میکنند، یادداشت کردن آنهاست. بعد با خود بگویید که در فرصت مناسب به آنها رسیدگی خواهم کرد؛ اما اگر افکار منفی در خصوص کنکور به سراغ شما میآیند و باعث نگرانی، استرس و ناامیدیتان میشوند، سعی کنید که با این افکار به صورت جدی مقابله کنید. اگر دچار استرس هستید، زمانی را برای صحبت کردن در مورد آن با فردی مورد اعتماد اختصاص دهید؛ در این صورت، اگر شنوندهای حمایتکننده و فعال داشته باشید، به تخلیه برخی از تنشهایی که ذهنتان را آزار میدهد، کمک خواهد شد.
کار دیگری که میتوانید انجام دهید این است که هر چه سریعتر، وقتی را برای حل این مساله اختصاص دهید؛ زیرا ناامیدی و استرس، تاثیر بسیار مخربی بر انگیزه مطالعاتی شما خواهد گذاشت. با خود رو راست باشید و ببینید که چه عاملی باعث نگرانی شما شده است. اگر فکر میکنید که در مقایسه با رقبایتان کم توان هستید یا حجم کمی مطالعه کردهاید، یقین بدانید اینها اصلاً موضوعاتی نیستند که بتوانند شما را بیازارند و ناامیدتان کنند. با خود بگویید: «من به خود و تواناییهایم اعتماد دارم و میدانم که تمام کاینات دست به دست هم خواهند داد تا من موفق و پیروز شوم. من میتوانم.» ضمناً هر وقت افکار منفی به سراغتان آمد بلافاصله از افکار مثبت برای مقابله با آنها استفاده کنید. آن گاه خواهید دید که کم کم چگونه این افکار مزاحم محو و نابود خواهند شد.