مقالات
مهربانی را بیاموزیم و آرامش را تجربه کنیم(بخش ۳ از ۳)
مهربانی, مهربان بودن, آرامش, راه رسیدن به آرامش, آرامش در زندگی
چگونه مهربانی را تمرین کنیم؟
اولین گام در تمرین استراتژی مهربانی، انتخاب کاری است که میخواهید انجام دهید. اینکه چقدر و هر چند وقت یک بار میخواهید آن را تکرار کنید، تصمیم بسیار مهمی است. اگر این کار را کم انجام دهید، نمیتوانید بهرۀ چندانی از منافع مهربانی ببرید؛ همچنان که اگر در انجام این کار زیاده روی کنید، سرانجام در خودتان احساس خستگی، فشار و عصبانیت میکنید. پیشنهاد میکنیم که این کار را یک روز در هفته انجام دهید و در آن روز، خود را به انجام یک کار جدید و بزرگ یا چند کار کوچک، متعهد کنید.
در مرحلۀ بعد، خوب است که چند کار را با یکدیگر ترکیب کنید یا کار جدیدی را انجام دهید. این تغییر به شما انرژی و انگیزه میدهد؛ زیرا پس از مدتی که از روی محبت و مهربانی، کاری را انجام دادید، به آن خو میگیرید و انجام آن دیگر، مانند گذشته، شادتان نمیکند؛ البته تغییر مداوم مهربانی، نیازمند تلاش و خلاقیت است، اما هر کاری که به فردی آرامش دهد یا او را شگفت زده کند، میتواند در برنامۀ شما قرار گیرد؛ برای مثال، میتوانید کتاب کمک آموزشی خود را با دوستی که توان خرید آن را ندارد، سهیم شوید و به صورت مشارکتی از آن استفاده کنید یا اگر کتابی اضافی دارید، آن را به داوطلبانی که اکنون گرفتار ویروس کرونا شدهاند، تقدیم کنید. ضمناً میتوانید در هر یک از مشکلات درسی، به یک همکلاسی یاری برسانید و یا اگر دیدید که این همکلاسی، ناراحت و کلافه است، از او دلجویی کنید و با تقدیم یک هدیۀ کوچک یا گفتن سخنی امید بخش به وی، او را شادمان سازید.
نکتۀ آخر اینکه باید مراقب باشید تا به خاطر انجام عمل نیکتان، انتظار پاداش نداشته باشید؛ در این صورت، فوایدی که این عمل خیر بر شما خواهد داشت از بین میرود. اگر در قبال انجام کارتان انتظار چیزی را از دیگران نداشته باشید، دیگر دچار ناامیدی نخواهید شد؛ برای مثال، اگر در رانندگی، به اتومبیل کناری حق تقدم بدهید و انتظار داشته باشید که او این عمل مهربانانه را متوجه شود، اما فرد مقابل از کار شما قدردانی نکند، ممکن است که انجام همین کار نیک، در شما ایجاد عصبانیت و خشم کند، اما اگر توقع دریافت واکنشی مثبت نداشته باشید، آن وقت است که کار شما تاثیری مثبت بر سلامتیتان خواهد گذاشت. برای تمرین این مساله، دست کم هفتهای یک بار، کار خوبی را انجام دهید و دربارۀ آن با هیچ کس صحبت نکنید و در مقابل آن، انتظاری هم از دیگران نداشته باشید.
مهربانی، باعث ترشح هورمون اکسیتوسین میشود. اکسیتوسین، باعث آزاد شدن مادهای شیمیایی به نام نیتریک اکسید در رگهای خونی میشود. این ماده، با گشاد کردن رگهای خونی، فشار خون را کاهش میدهد. از آنجا که اکسی توسین با کاهش فشار خون به سلامت قلب کمک میکند، به آن لقب هورمون محافظ قلب دادهاند
مهربانی، باعث میشود که از احساس گناه، پشیمانی، اندوه و دیگر رنجها و ناراحتیها خلاص شوید؛ به بیان دیگر، کمک به دیگران باعث میشود که بیشتر قدردان شرایط و موقعیتتان باشید و از موقعیت خودتان و افکار بیهوده فاصله بگیرید