نگاهی به آنچه قبلاً مطالعه کردهاید، بیندازید و ببینید که کدام یک از دروس را خوب مطالعه کرده و در کدام دروس ضعیف هستید، و اصلاً طبق بودجه بندی دروس، کدام درسها یا مباحث مهمترند و وضعیت شما در این درسها چگونه است. وقتی به این سؤالات پاسخ دادید، میتوانید برنامه خوبی را برای خود تنظیم کنید.
ت- برنامهریزی کنید
اگر درباره زمان شروع کار خود تصمیم گرفتهاید، بدانید که بلندترین گام را برای رسیدن به هدفتان برداشتهاید. حتی پس از برنامهریزی، امکان دارد با وجود آنکه تصمیم جدی گرفتهاید، به برنامه خود پایبند نباشید و در اجرای آن کوتاهی کنید؛ در این صورت، لازم است فهرستی از عواملی را که ممکن است شما را از شروع کار باز دارد تهیه کنید و سپس به یافتن راهحلهایی برای برخورد با این مسایل بیندیشید. این روش به شما کمک میکند تا نگرش جامعتری نسبت به کاری که تصمیم به انجامش گرفتهاید، داشته باشید و خواهید دید که بیشتر اوقات، یافتن یک راه حل مؤثر، راحتتر از آن است که تصور میکردید.
ث- توانتان را در نظر بگیرید
یکی از بزرگترین مشکلاتی که داوطلبان را بسیار زود از مطالعه خسته میکند، این است که برنامه درسی خود را بالاتر از توان و یادگیری خود در نظر میگیرند. این موضوع باعث میشود تا وقتی اولین مراحل مطالعه طبق برنامه انجام نشود، شما داوطلب عزیز دچار یاس و ناامیدی شده و دست از کار بکشید؛ به عنوان نمونه، برخی از داوطلبان، که بعضی از دروس را تا الان مطالعه نکرده اند، گمان میکنند که میتوانند آن را در ایام عید به پایان برسانند، و وقتی در روزهای اول دچار مشکل میشوند و کند پیش میروند، زمین و زمان را مقصر دانسته و دست از مطالعه می کشند. به خودتان کمک کنید، با خودتان رو راست باشید و با در نظر گرفتن کاستیها و نقاط قوت خود، یک برنامه ایدهآل و خوب چیده و به آن پایبند باشید؛ در این صورت، اگر دچار یاس گردیدید، به خود نهیب بزنید که هنوز زمان زیادی را در دست دارید و با کمی تلاش و کوشش بیشتر، میتوانید به برنامهتان عمل کرده و سپس مجدداً برنامه خود را مطالعه کرده و آن را معتدلتر کنید.
ج- در بهترین مکان مطالعه کنید
توصیه میکنیم که در دوران عید، مکان ساکتی را برای مطالعه انتخاب کنید. اگر امکان انجام چنین کاری برای شما وجود ندارد، بکوشید که خود را عادت دهید تا بر اساس ساعت مطالعاتی که از پیش تعیین میکنید، عمل نمایید؛ به این ترتیب که در اتاق خود بمانید و توجهی به رفت و آمدها نداشته باشید و در جواب مهمانی که به اتاق شما میآید، با متانت اشاره کنید که در حال درس خواندن هستید و زمان دیگری را به دیدن وی و صحبت با او اختصاص خواهید داد. یادتان باشد که گفتن یک «نه» کوچک، بهتر از عذاب وجدان چند ساعته بیان کردن یک «بله» دردسر ساز است!
چ- خوش بگذرانید
خوشگذرانی فقط این نیست که شما در تمام ایام عید، مشغول دید و بازدید و … باشید. میتوانید سه روز کامل را در این پانزده الی بیست روز، برای خودتان تعطیل کنید و در آن سه روز، فقط به استراحت و تفریح در هوای دلچسب بهاری و تمدد اعصاب بپردازید. در این سه روز، به هیچ عنوان مطالعه نکنید، بازی فکری و بحث و جدل نداشته باشید و بیشتر به انجام فعالیتهای فیزیکی و گفتن و خندیدن و ورزش و تحرک سبک و استفاده از هوای بهاری بپردازید. ممکن است که در ایام نوروز، به فامیل و دوست و آشنایانی که پشت کنکوری هستند، برخورد کنید. مواظب باشید که برخورد با این افراد و صحبتهای آنها، شما را تحت تاثیر خود قرار ندهد.