در این سلسله از مقلالات به بیان راهکارهایی ساده و در عین حال موثر و کارآمد برای بهره برداری حداکثری از تعطیلات عید نوروز برای شما داوطلبان کنکور سراسری سال ۹۸ خواهیم پرداخت.
1- برنامهریزی در ایام نوروز
برای هر روز خود یک برنامه منظم داشته باشید و سعی کنید که این برنامهها با تواناییهای شما منطبق باشد. مهمترین مساله این است که شما با توجه به تواناییهای خود برنامه بنویسید؛ چرا که اگر در برنامه خود اصل واقعگرایی را در نظر نگیرید، ممکن است که اصلاً آن را اجرا نکنید. از قدیم گفتهاند که سنگ بزرگ، نشانه نزدن است. در عین حال فریب برنامه های بی پایه و اساس ۹۰ روزه، ۸۶ روزه، ۷۷ روزه، ۶۰ روزه و ۳۶ روزه و …… که در این ایام بشدت تبلیغ می شوند هم باشید.
پس، بعد از بررسی تواناییهای خود، یک برنامه منطقی و واقع گرایانه تهیه کنید و خود را حتماً ملزم به اجرای آن کنید؛ چرا که داشتن برنامه موجب میشود تا شما نسبت به عملکرد خود یک دید کلی داشته باشید و از چارچوب درست خارج نشوید و زمان خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید. در این دو هفته تعطیلی، درسهایی را که نقاط ضعفتان هستند، در برنامه خودتان بگنجانید؛ به طوری که اگر قرار باشد بعد از عید از دروس پایه و پیشدانشگاهی آزمون گرفته شود، آمادگی شما در آن دروس بیش از ۷۰ درصد باشد.
۲- اول مطالعه بعد تست
تست زدن لازم است و شما برای به دست آوردن سرعت و دقت لازم باید زیاد تست بزنید؛ اما قبل از تست زدن، لازم است که دانش مورد نیاز را کسب کنید. بعضی از داوطلبان تصور میکنند که میشود به یاری تست، کسب دانش نیز کرد و میگویند که بعد از تست زدن، پاسخنامه تشریحی آن را نیز مطالعه میکنند تا اطلاعات لازم را در آن زمینه کسب نمایند.
این دسته از داوطلبان، هدف را گم کردهاند و توجه ندارند که وقتی بعد از هر تست به پاسخ تشریحی آن مراجعه میکنند و به دنبال فراگیری دانشی هستند که تست درباره آن طرح شده است، از میزان توانمندی خود غافل خواهند شد و متوجه نمیشوند که در آن زمینه تا چه حد ضعف دارند؛ چون به عنوان راه فراگیری تست میزنند، نه به عنوان سنجش آنچه فراگرفتهاند؛ در نتیجه اگر تعداد اشتباهاتشان زیاد باشد، نگران نخواهند شد؛ چون تصور میکنند که در عوض درس را فراگرفتهاند و در آینده نیز میتوانند تستهای مشابه را پاسخ دهند.
باید توجه داشت که شاید از بعضی مباحث، تست طرح نشده باشد و هر سال نیز طراحان سؤال آزمون سراسری تلاش میکنند تا سؤالهای جدیدی طرح کنند، و اگر بخواهیم با تست زدن درس را یاد بگیریم، حداقل قادر به پاسخگویی به این دسته از سؤالها نخواهیم بود؛ البته در بعضی از دروس، تست زدن اهمیت بیشتری دارد؛ برای مثال، در مبحث قرابت معنایی درس ادبیات فارسی، تست زدن اهمیت بسزایی دارد و داوطلبان باید، علاوه بر فراگیری کتاب درسی، به تستهای متعددی در این زمینه پاسخ دهند؛ اما در درس معارف اسلامی، مطالعه کتاب درسی اهمیت بیشتری دارد و به کمک تست نمیتوان بر این درس مسلط شد.